Kan Alkohol Fremme Kreativiteten?

Billede: Canva

Kreative tanker er noget, vi ofte stræber efter. Uanset om det handler om kunstneriske produkter, videnskabelige opdagelser eller forretningsinnovationer, skaber kreative resultater fremskridt i meget af det, vi gør. Men hvilken slags “ting” øger kreativitet?

Hos ReWork har vi kigget nærmere på, om alkohol kan være med til at fremme kreativitet. Vi har både kigget på nogle videnskabelige undersøgelser, men vi har også testet det på egne kroppe.

En populær overbevisning er, at ændring i kognitive processer, som ens generelle adfærdsmønstre, kan give gnister til kreativitet blandt kunstnere, komponister, forfattere og problemløsere. Her kan tilføjelse af en smule alkohol ‘måske’ hjælpe med inspiration.

Kan alkohol kan øge din kreativitet?

»Vi fandt ud af, at små mængder alkohol forbedrer bestemte kognitive funktioner, som har med kreativitet at gøre,« siger Emanuel Jauk, der er psykolog og forsker på Graz Universitet.

»I ordassociationstesten finder folk ofte frem til løsningen gennem en slags aha-oplevelse, som ikke kræver den store mentale indsats. Der kan lidt mindre kognitiv kontrol være gavnligt. Hvis man derimod skal løse mere komplekse opgaver, hvor man eksempelvis skal tænke grundigt over, hvordan man kan bruge en paraply på nye måder, er alkoholen måske knap så gavnlig,« siger Emanuel Jauk.

Kilde: videnskab.dk

Det mener vi hos ReWork

De seneste sundhedstrends gør det klart, at ingen bør begynde at drikke alkohol eller drikke oftere på grundlag af potentielle sundhedsmæssige fordele. Ja, for nogle mennesker, der undgår alkohol er de mulige fordele ikke nok til at opveje risici.

Der er sikkert også mange flere ulemper ved at drikke alkohol, end der er fordele. Hos ReWork har vi dog i dag valgt, at kaste lys over nogle eventuelle fordele man kan få med alkohol, hvis man altså drikker det med måde. For som Shibidua siger, kan øl i hvert fald være sundt for sjælen.

Flere idéer og mere mod

Vi har især fundet alkohol brugbar til kreativitetsteknikken: Brainstorm. Hvis man får en øl, drink eller vin, imens man sidder selv eller flere til en brainstorm, kan alkohol hjælpe til at få flere idéer. Derudover får man også mere mod til at sige de ting højt, som man tænker, især hvis man er en smule introvert.

Skal du finde på nogle nye processer, navne, forretningsideér eller andet, kan det være, at du skal prøve at lave en brainstorm med dine venner eller kolleger over en drink, og i mere uformelle omgivelser.

Det kan i hvert fald være et alternativt råd, hvis man har lidt problemer med kreativiteten. Får man lidt for meget alkohol, kan det dog hurtigt gå ud over kvaliteten vil vi mene.

Tak til Bevco

Afslutningvis skal der lyde et stort tak til Bevco, som via deres støtte har gjort denne artikel mulig. Bevco er en online forhandler af spiritus, vin, øl og meget mere til både private og virksomheder, hvor de sørger for drikkevarer til yderst konkurrencedygtige priser.

Hos Bevco kan du blandt andet finde polsk premium vodka af mærket Belvedere.

Relaterede nyheder