Guide: Sådan Fungerer Pomodoroteknikken
Billede: Kaboompics.comPomodoroteknikken er en teknik, som flere og flere arbejdspladser gør brug af med henblik på at få gladere og mere effektive medarbejdere. I denne artikel introducerer vi dig til teknikken og forklarer dig, hvordan du kan gøre brug af den i dit arbejde.
Pomodoroteknikken er en teknik, som sætter fokus på at maksimere ens produktivitet og evne til at præstere sublimt over en længere periode. Den blev opfundet af Francesco Cirillo i slutningen af 1980’erne.
Kort fortalt går teknikken ud på, at man deler sine opgaver op i mindre bidder ved hjælp af en timer.
Typisk varer en pomodoro 25 minutter efterfulgt af 5 minutters pause. Herefter påbegyndes en ny pomodoro. Når man har færdiggjort fire pomodori, får man en pause på mellem 15 og 30 minutter.
Når man befinder sig i en pomodoro, skal man arbejde effektivt og uden forstyrrelser. Derfor skal der, hvis man sidder ved en computer, lukkes ned for alle faner, som på den ene eller anden måde vil kunne afbryde det arbejdsflow, man befinder sig i. Ligeledes er det vigtigt at få følgende indlejret i kulturen på arbejdspladsen: Man skal ikke forstyrre sin kollega, når denne befinder sig i pomodoro.
Fortalerne for teknikken hævder, at regelmæssige pauser gør det muligt for en at fastholde en højere produktivitet over længere tid. Man kan se pauserne som en slags belønning for sit arbejde.
Når man sætter en pomodoro til at vare 25 minutter, skyldes det, at langt de fleste maksimalt evner at fastholde koncentreret fokus i så lang tid.
Prøv det - du vil blive overrasket over, hvor meget du kan nå
Her hos Rework.dk vil vi meget gerne animere dig til at afprøve teknikken. Du vil uden tvivl blive overrasket over, hvor meget du kan nå. Det blev vi, da afprøvede teknikken.
Teknikken kræver dog meget struktur, planlægning og et helt fast regelsæt på arbejdspladsen. Det er nemlig altafgørende for opretholdelsen af effektiviteten, at man ikke afbrydes.
Sådan kommer du i gang
Hvis vi har vækket din lyst til at afprøve teknikken, kommer der herunder en step-by-step-guide til at komme i gang:
- Forklar dine medarbejdere om konceptet bag
- Bed alle medarbejdere om at planlægge deres opgaver
- Uddel stopur til alle
- Aftal et visuel signal for ‘at være i pomodoro’ - på den måde kan kollegerne se, hvornår de ikke skal afbryde
- Afprøv og evaluér løbende, så I kan få rettet de ting, som muligvis ikke fungerer