Hvornår Begyndte Kvinder At Arbejde?

Billede: Pixabay

Kvinder har arbejdet så længe, som mænd har arbejdet. Inden kvinders store indtræden på arbejdsmarkedet arbejdede de i hjemmet, inden da i marken og i forbindelse med husførelse. Det er vigtigt at understrege, at nedenstående fokuserer på kvinders rolle i det moderne arbejdsmarked.

Hvornår begyndte kvinder at arbejde? Kvinder begyndte for alvor at træde ind på arbejdsmarkedet i slutningen af 1950’erne, hvor den industrielle revolution kom til Danmark. Den store efterspørgsel på danske varer fik efterspørgslen på arbejdskraft til at stige markant, hvorfor behovet for kvindernes indtrædelse var stort. Allerede i 1970 arbejde 51% af de gifte kvinder, hvilket var en fordobling på 10 år.

I tiden omkring 1960’erne var der rigtig meget arbejde af få for kvinder, både med og uden uddannelse. Ufaglærte kvinder blev i høj grad ansat i produktionsfunktioner, eksempelvis i tekstilfabrikker eller ved samlebånd.

Andre arbejdede som sygeplejersker og lærerinder. Da krisen kom i 1980’erne, var det i høj grad kvinderne, som det fik ud over. Deres position på jobmarkedet var langt mere usikker, hvorfor det ofte var dem, der blev fyret først. Dette skyldtes til dels, at deres uddannelsesniveau generelt var lavere, hvorfor det var svært for alvor at sikre sig en stærk position på arbejdsmarkedet. Mange arbejde også kun deltid.

Relaterede nyheder