Fjernarbejde Kan Mindske Risikoen For Stress
Billede: Monica SilvestreDer er en masse fordele ved fjernarbejde, og en af de allerstørste er, at det kan mindske risikoen for stress. I denne artikel gennemgår vi pointerne fra en række undersøgelser, der har fokuseret på netop dette område.
Som sagt findes der en række undersøgelser, der viser, at fjernarbejde kan have en positiv effekt på, og, ikke mindst, mindske risikoen for, stress.
Det er særligt hjemmearbejde, der skulle være effektivt, når det kommer til at mindske risikoen for at få stress. Dette hænger sammen med, at hjemmearbejde gør, at det bliver lettere at få familie og arbejdsliv til at hænge sammen for rigtig mange mennesker.
En anden positiv ting, der bliver fremhævet ved hjemmearbejdsdage i forhold til at mindske stressen, er, at man disse dage slipper for transporttid på fyldte, kaotiske veje, og det er altså noget, der, ifølge flere eksperter, er meget stressfremkaldende og -forstærkende.
Der er derfor en hel del evidens for, at hjemmearbejdsdage er gode i forhold til at mindske risikoen for at få stress. Dog er billedet ikke helt sort-hvidt. Det er nemlig ikke alle, der er lige modtagelige over for de positive effekter af hjemmearbejde.
Ikke alle oplever gavnlige effekter af hjemmearbejde
For nyligt blev der publiceret et studie i tidsskriftet European Journal of Work and Organizational Psychology, som påpeger en række interessante nuancer i forhold til fjernarbejdes effekt på stress.
Dette skriv understreger, at det ikke er helt sort-hvidt, hvorvidt hjemmearbejdsdage har en positiv effekt, når det kommer til stress.
Studiet afslører blandt andet, at hvis fjernarbejde skal have en positiv effekt på den enkeltes trivsel, så er det vigtigt, at vedkommende, der arbejder hjemme eller på et satellitkontor, er ganske uafhængig i sit arbejde. Følelsesmæssig stabilitet har også stor betydning for, hvorvidt den enkelte har godt af at benytte sig af muligheden for fjernarbejde.
Når forskerne bag undersøgelsen definerede den følelsesmæssige tilstand hos deres respondenter, kiggede de på, hvordan disse reagerede i pressede situationer og håndterede udfordringer på arbejdspladsen.
De personer, som scorede højt i at være følelsesmæssigt stabile, var dem, der forblev positive, og som var løsningsorienterede, mens dem, der scorede lavt, blev frustrerede og mistede fokus, når de blev ramt af modgang.
Studiet viste at de følelsesmæssige, selvstændige personer fik en masse ud af fjernarbejde, mens det forholdt sig lige omvendt med dem, der ikke var så løsningsorienterede.