Fjernarbejde Kan øge Produktiviteten

Billede: Pixabay

I løbet af de seneste år er fjernarbejde blevet mere og mere populært, hvilket skyldes en række åbenlyse fordele forbundet med netop denne arbejdsform. Flere forskellige studier viser, at fjernarbejde kan øge ens produktivitet. Helt sort-hvidt er det dog ikke. Vi optegner alle nuancer i denne artikel.

Efterhånden er der rigtig mange danskere, som benytter sig af muligheden for at arbejde hjemmefra eller på et satellitkontor en gang imellem. I 2016 udførte Dansk Erhverv en undersøgelse om netop dette felt. Heri fremgik det, at halvdelen af de adspurgte sommetider benyttede sig af fjernarbejde.

I samme undersøgelse fortalte 27 % af de adspurgte, at de nåede mere, når de arbejdede andre steder end på kontoret med kollegerne.

Der findes adskillige andre undersøgelser, som antyder, at produktiviteten øges i forbindelse med fjernarbejde.

En af disse undersøgelse blev udført af Ask.com i 2013. Deres undersøgelse involverede 2.060 mennesker fra 18 år og op, og den viste, at 86 % af samtlige respondenter foretrak at arbejde hjemmefra, sæt de skulle være så produktive som muligt.

Hvorfor kan fjernarbejde øge produktiviteten?

Der er ikke blot én forklaring på, hvorfor fjernarbejde kan have en positiv effekt på ens produktivitet, men derimod flere. En af de hyppigst nævnte forklaringer er, at der ikke er lige så mange forstyrrelser i hjemmet eller på satellitkontoret, som der er på arbejdspladsen.

Forstyrrelserne kan være af både visuel og auditiv karakter. Bevægelser omkring en forstyrrer mere, end man antager, og fysiske bevægelser kan man altså sommetider slippe for ved fjernarbejde. Ligeledes slipper man i højere grad for en masse støj.

Ikke alles produktivitet øges ved fjernarbejde

Mennesker er forskellige, og at produktiviteten øges ved fjernarbejde er ikke noget, som gælder for alle og enhver.

Et studie af AND CO viser således, at der for nogle kan være udfordringer på produktivitetsfronten, når det kommer til fjernarbejde.

I den undersøgelse bemærker 18 % af de adspurgte, at de har været udfordrede af for mange distraktioner på deres satellitkontor eller hjemme, når de har praktiseret fjernarbejde. Der er derfor ingen regel om, at man slipper for forstyrrelser, bare fordi man ikke befinder sig på hovedkontoret. Hvis ens familie ikke accepterer, at man arbejder, når man er hjemme, vil det uden tvivl indebære en masse forstyrrelser.

Tilmed bliver fraværet af fysiske møder nævnt som et vækstpunkt for fjernarbejde. Ifølge respondenterne går der en del tabt i videomøder.

Mange vil sikkert tænke, at fraværet af en kontrollerende chef ville sænke produktiviteten markant, men det er der faktisk intet, som tyder på.

Faktisk er det kun 7 % af respondenterne i AND CO’s undersøgelse, der peger på fysisk fravær af en chef som værende en skadelig faktor i henhold til produktiviteten.

Tak til Ruby Rejser

Ovenstående artikel er produceret i samarbejde med Ruby Rejser. Tusind tak for hjælpen med artiklen!

Hvis du ikke kender Ruby Rejser, kan vi fortælle, at der er tale om et rejseselskab, der faciliteter alt fra skiferier til vandreferier.

Relaterede nyheder