Guide: Sådan Bliver Du Helt Klar Til Jobsamtalen
Billede: Markus Spiske temporausch.comEn jobsamtale gør de fleste mennesker nervøse. Uvisheden om, hvad der venter, er aldrig rar. Heldigvis kan man forberede sig godt, og hvis man gør det, bør usikkerheden forsvinde som dug for solen.
Du har sommerfugle i maven. Inden længe skal du til jobsamtale på, hvad du p.t. betegner som drømmejobbet. Du frygter det værste, men håber på det bedste.
I denne artikel får du fem tips til, hvordan du kan forbedre dig bedst muligt på din kommende jobsamtale og dermed øge chancerne for, at denne går så godt som muligt.
5 tips til jobsamtalen
1) Undersøg, hvem der deltager i samtalen
Sæt dig ind i, hvem der medvirker i jobsamtalen. Det kan virke lidt creepy at stalke fremmede personer, men tro os, når vi siger, at det kan give dig værdifuld viden. Hvis du ved, hvilke typer du skal til samtale hos, får du meget lettere ved at behage disse og dreje samtalen ind på områder, der interesserer både dig og dem.
2) Hav styr på din ansøgning og dit CV
Du er blevet kaldt til samtale på baggrund af din ansøgning samt dit CV, og en del af samtalen vil uden tvivl komme til at beskæftige sig med, hvad du har skrevet i ansøgningen samt på dit CV.
Det sender et meget uprofessionelt signal, hvis du ikke er skarp på indholdet i de dokumenter, hvorfor vi anbefaler, at du kan dette på rygraden.
I et CV skriver man ofte sine styrker. Måske har du skrevet, at du er kreativ, arbejdsom eller loyal. Det vil være strategisk snedigt, hvis du forbereder en række konkrete eksempler på virkelige tilfælde, der demonstrerer dine fremhævede kompetencer. Det er nemlig ikke utænkeligt, at du under samtalen vil blive bedt om at eksemplificere dine styrker.
3) Sæt dig grundigt ind i virksomheden
Lav dit research-arbejde. Sæt dig ind i, hvilke værdier og målsætninger som virksomheden, du skal til samtale hos, har. Det sender et vildt godt signal, hvis folkene til samtalen kan mærke, at dit kendskab til deres virksomheden er nuanceret og godt.
Det indikerer, at du ikke er til samtalen for sjov, og at du en grundig type, som gør sit hjemmearbejde. Du kan med fordel forberede et par spørgsmål omkring, hvordan de gør tingene i deres virksomhed. Nysgerrighed bliver opfattet rigtig positivt til en jobsamtale.
4) Forbered dine svar
Du skal ikke udenadslære hver eneste sætning, som du har tænkt dig at sige til samtalen, da enhver virksomhed vil have en kandidat, der opfattes autentisk. Det betyder dog ikke, at du ikke skal overveje, hvad du vil svare på en række hypotetiske spørgsmål.
Mange jobsamtaler ligner hinanden, og derfor kan man med fordel reflektere over, hvad man vil svare på en række spørgsmål, som sandsynligvis vil komme under samtalen.
Herunder følger en række eksempler på spørgsmål og emner, som I sandsynligvis kommer ind på i løbet af samtalen:
- Din motivation for at søge stillingen
- Hvem er du?
- Hvad ved du om firmaet?
- Dine kvalifikationer
- Dine svagheder
- Dine værdier
5) Husk på, at de også skal overbevise dig
Man skal altid huske på, at der til en jobsamtale er to parter, der skal overbevise hinanden. Det er altså ikke kun dig, der skal overbevise de andre i lokalet om, at du er en fantastisk kandidat. De skal også overbevise dig om, at deres virksomhed er den rette arbejdsplads for dig og dine kompetencer.
Hvis man fokuserer på dette, plejer noget af presset fra ens skuldre at forsvinde. Det kan sagtens være, at samtalen afslører, at matchet mellem dig og virksomheden ikke er synderligt godt, og det er altså ikke nødvendigvis nogen katastrofe.
En jobsamtale skal nemlig bruges til, at to parter kan se hinanden an. Begge parter skal bevise noget over for hinanden. Det er ikke kun kandidaten, der skal præstere; virksomheden skal også sælge sig selv godt.
Tak til Curvii
Ovenstående artikel er produceret i samarbejde med Curvii, der sælger plus size-tøj til store kvinder. Vi takker mange gange for hjælpen til artiklen.