Nordisk Organisationskultur Er Det Nye Sort I Erhvervslivet
Billede: PexelsVerden har for alvor fået øjnene op for, hvordan vi gør tingene i Skandinavien. I mange år har både Danmark, Sverige og Norge lagt i top når det gælder velfærd og lykke, og tilgangen til erhvervslivet og organisationskulturen har spillet en stor faktor her.
Magtdistancen er lav
Ud fra Gert Hofstedes kulturdimensioner, har vi her i Danmark en meget lav magtdistance. Det vil sige, at der bl.a. Ikke er den samme ekstreme hierakiske fordeling i organisationskulturen, som man ser i andre lande som Kina og U.S.A.
Fra bogen Afvigerne af videnskabsforfatteren Malcolm Gladwell, er der lavet mange undersøgelser om forskelligt adfærd, i forhold til om man er vokset op i en nordlig eller sydlig kultur.
I syden har de tendenser til at være mere aggressive og individuelle, hvor de igennem tiden har haft en mere individuel måde at klare sig på, når det kom til overlevelse. Hvorimod i norden, har det krævet stort samarbejde at overleve.
Kulden og dyrkelse af landbrug gjorde, at samarbejde var en nødvendighed, og det skinner stadig igennem den dag i dag, hvor man bl.a. Kan se nogle af forskellene i sport, hvor succeserne for danske sejre i bl.a. Fodbold og håndbold ofte er baseret på et stærkt kollektiv og fællesskab, hvor holdet er sat før den individuelle.
Vikingedyder bliver til mangement teori
Tilbage i 800-tallet gengav de frankiske rigsannaler en lille beretning om, hvordan frankerne forsøgte at forhandle sig fra at blive angrebet og slået ihjel af en skibsladning nordboer.
Frankerne sendte derfor en udsending, som bad om at blive ført til vikingernes leder, men fik svaret: " Her er vi alle ledere".
Dette er taget fra artikelen Vingedyder bliver management-teori af Morten Mikkelsen, bragt i Kristeligt dagblad.
Kollektivist eller individualist
Selvom vi også besidder mange individuelle og liberaler værdier her i Danmark, er vi stadig kendetegnet ved, at vi løfter i flok. Præsidentkandidaten i U.S.A Bernie Sanders, førte store dele af sin valgkamp på at prøve at overbise folket om, at landet bare skulle gøre ligesom de gør i Skandinavien.
Det er dog ikke altid så simpelt bare at gøre, og måden vi gør tingene på herhjemme kan spores dybt tilbage i vores rødder. Det betyder ikke, at det nødvendigvis er sådan alle steder herhjemme, eller at det er noget vi har patent på.
Det Magiske Nummer
Virksomheden Gore Tex i U.S.A har fjernet alt der hedder hieraki og titler i deres organisationskultur. De har omkring 10.000 ansatte, men meget få af disse ansatte kan man finde i form af en titel.
Flere peger på, at deres succes er formet ud fra deres organisationskultur.
Udover at have fjernet hierakiet i virksomheden, har de også formået at bygge små arbejdspladser, fremfor et kæmpe stort hovedkontor.
De arbejder med et “Magisk nummer” som de kalder 150. Ud fra forskning viser det, at der ikke skal være mere end 150 ansatte på deres filialer. Dette skal forme bedre samarbejde og sammenhold, så man kan nå at kende alle man arbejder sammen med.
I adskillige år er Gore-tex blevet kåret til en af verdens bedste arbejdspladser at arbejde ved. Ligesom man kan bruge den nordiske organisationskultur til at forme sin virksomhed, har Gore-tex også brugt historien til at forme netop deres organisation.
Succus, Størrelse og Sammenhold
En af grundene til, at Bernie Sanders ikke kunne overbevise det amerikanse folk om, at det var fornuftigt at gøre lige i Skandinavien kan måske findes i mængden. At overbevise så mange mennesker om at samarbejde lyder som en næsten umulig opgave.
Derfor kan Skandinaviens og Gore-tex styrker ofte findes i, at mindre mængder har det samme mål. Det får man bl.a. Ved at magtdistancen ved kollektivet er lavt, og derfor er det en god idé at have disse overvejelser med, når du skal præge din organisationskultur.
Tak til avXperten
Et stort tak til avXperten, der via deres støtte har gjort denne artikel mulig. AvXperten udbyder blandt andet antenneforstærkere til optimering af tv-signaler.